CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

30 May 2008

Menanam Tembuni / Uri

Sebelum Adeef lahir aritu, mummy dah pesan kat babah, tembuni Adeef nati kalo boleh biarlah babahnye yg basuh dan tanamkan (even babah dia tatao pon apakah tembuni itu)..
Nak jadikan citer, Adeef dah 4 hari baru laa tembuninye di basuh dan ditanam. Ni seme gara2 babahnye yg super-busy selama 4 hari berturut2 itu.. (nak amik mummy kat spital, siapkan brg2 adeef nak blk sban, nak register adeef..)

Org kata nak tanam tembuni ni afdalnye ayah kpd bayi tersebut yg tanam. Sbb nati bile besar, baby akan ikut perangai org yg menanamnye itu.. iye ke?
So, pada hari ke-4 tuh, babah pon mulekan operasi basuh dan tanam tembuni. Wawan dia ajar, kalo nak basuh biar kat tpt air mengalir.. mane nak carik sungai..?? so, babah pon pi je la tepi longkang dpn umah wawan dia. dia nye bauu.. pergghh.. sampai mummy kat dlm umah pon penin.. dah basuh bersih, letak limau purut, garam kasar, asam keping bagai.. then letak dlm kain putih, diikat dgn kain jugak.. takleh gune tali yer...

Then, babah pon mengorek lubang yg sgt dlm.. pastu wawan dia ckp.. kalo lubang dlm, nati anak lambat tumbuh gigi.. huhuhu.. memacam.. Nak lagik klakar, ada org kata mase nak tanam tembuni tuh, campak la pensel ke.. pen ke.. nak kasik anak pandai blajar kununnye.. Nak tau ape babah dia letak sekali ngan tembuni Adeef?? yerr.. babah dia letak pasu bunge kecik dgn harapan anak dia jadik petani moden nati.. apaaaraa...

The tembuni




Good job Babah!
Jgn dlm2 .. nati anak lambat tumbuh gigi












2 melayan:

pocet

letak pasu???? hahahaha
time tasneem dulu, ayah yg tanam, agaknya nnt tasneem ikut atuk dia terrer repair brg, hehehe. jgn ikut suka memancing sudah la. kuikuikui

JANNAH__JANN-Z__HANA

erk!!! leh pandai ke klu isi pensel? klu camtu, saya nak isi rantai emas la masa when my time will arrive.. huhu.. leh anak jadi tokey emas.. hehe
anyway, akak congratulation.... cute sgt baby akak. pray that u can get anak yang soleh yang tak pernah lupa utk bdoa utk mak n ayah dia :)