CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

11 November 2008

My sympathize


We’re With You

When you miss her,
we’re with you in spirit,
wondering how you feel,
hoping you’re coping,
and getting a little better each day.
We understand. We care.
When you’re grieving,
we’re beside you,
in our hearts, in our thoughts,
we’re sending you sympathy,
encouragement, affection,
and strength to carry on with life.
She would want it that way.

Allahyarhamah Hasnih Jamaluddin, my cousin-to-be, baru saja bertunang pd hari Sabtu (8/11/08) di Tawau, Sabah. Meninggal mase on d way ke airport Tawau untuk balik ke KL bersama bakal mentua.

Monday 12.11am - received sms from MakBusu, ada berita tak baik, tunang Azwan baru saja meninggal kemalangan waktu anta Anjang dan Kakteh ke airport Tawau. Saya masih lagi blur.. then received another sms from Dayah, kakju, kak asni meninggal, excident kat Tawau. Jantung saya berdegup kencang. Fikiran saya bercelaru. Betul ke ni? Saya baca sms tu berulang kali. Dan baru saya tersedar.. Innalillah hiwainalillahirojiun.. terus call Dayah. Terdengar suara Dayah tersekat2 dan menangis. Baru je tadi meninggal. Masa on the nak pegi airport Tawau. Dayah kat seremban, umah MakTeh. Mak,abah, makteh, pakteh kat KLIA lagi. Abg wan dah on d way dtg sini. Sambung Dayah lagi.. mak, makteh kete lain, kak asni kete lain. adik dia bwk laju. adik kecik dia umur 8 tahun pun meninggal sekali.

Hati saya hiba, terus call Farah. Kami bercerita dan berteka teki tentang kejadian. Tak lama kemudian, mak cal. Mak menangis, dan airmata saya pun mengalir. Baru je si Hazwan cerita nak cari duit nak kawin. Takde jodoh diorg... airmata saya terus mengalir laju..

Malam tu saya tak boleh tido. Teringatkan arwah. Ya.. saya baru je berjumpa dgn arwah pada 29/10/2008.. pegi rumah sewanya di Gombak hantar jem tart Makjang (bakal mentuanya) kirim. Arwah suka dgn Adeef. Buatkan air utk kami pun dia dukung Adeef. Macam2 arwah bagi masa nak balik.. kuih tart, keropok, kuih org tawau, dan duit raya utk Adeef (agak lumayan). Arwah berjanji nak dtg rumah kami bila balik dari Tawau nanti.

8.30am - Saya sampai di ofis. Along Anis call, dia tak percaya. Lemah suaranya. Tak lama kemudian, Kak Ijan ym. Kami bercerita lagi. Saya tak sedap hati. Tak boleh nak buat kerja. Terus call MakBusu, tanye perkembangan. MakBusu ckp Anjang,Makjang dan Hazwan on the way pegi airport utk ke Tawau semula. Saya terus call Anjang.. flight pukul 3.30pm, semua tiket habis.. Saya ckp saya akan jumpa mereka di airport.

11.30am - Mintak EL dari bos, update keje sikit, terus cabut balik rumah. Amik Adeef, siap2kan dia sementara tunggu Emi (adik lelaki saya) sampai. Emi sampai dalam pukul 12.30, terus pegi amik Akin dan terus ke LCCT.

2.00pm - Sampai di LCCT. Hati saya berdebar. Taktau nak react mcmane. Serba salah. Tak lama Hazwan call. Dia tunggu kat pintu masuk. Nampak je Hazwan dan Makjang, saya terasa hiba sgt. Hazwan menangis.. Hasni dah tinggalkan aku.. Saya menangis peluk makjang. Saya cuba menenangkan mereka. Tak lama kemudian, Hazwan dpt call dari Tawau. Mereka dah kebumikan arwah. Minta maaf sbb tak dapat nak tunggu lama. Hazwan terduduk. Emi memujuk. Saya kelu. Saya tak boleh bertahan dgn situasi ini. Sangat kasihan. Sangat sedih.

Makjang baru je sarung cincin kat dia 2 hari lepas. Dia nampak seronok sgt. Bwk kami jalan2. Semua dia bayar. tak nampak apa2 perubahan pun.

3.00pm - Saya menghantar mereka di pintu masuk pelepasan. Hazwan, be strong ok. Kuatkan semangat. Doakan utk arwah byk2. Biarpun tak sempat berjumpa, sekurang2 nya dia tau kamu dtg. Dia tau kamu sayangkan dia. Dia tau kamu sedih.


Tuesday 2.00pm - Saya mencatat pengalaman sedih di blog ini. Semoga menjadi kenangan dan pengajaran. Hidup tu lawannya mati. Kita akan dipanggil tak kira waktu. Masa itu akan tiba bila2 masa.
Buat Hazwan, semoga tabah menghadapinya. Semoga arwah dicucuri rahmat dan ditempatkan digolongan yg mulia.

P/s: petikan berita tentang kejadian sila klik sini, sini dan sini.
P/s/s: pix grab from arwah's friendster.

9 melayan:

Hooda

sgt sedih :(
raye aritu br azwan cite pasal arwah.. last jmpe kawen azie.. tdo same2 ngn die.. tngkap gamba dgn die.. gmba pn janji nak send kt die tak send2...

Anonymous

Akin x bole tahan tgk abg azwan..kesiann..sampai je LCCT,tgk abg azwan mcm tue air mata dh xleh tahan lg dah..dgn dia dmam chiken pop lagi..adeef masa jumpe gelak2 jek,mcm kne agah dgn seseorg,mungkinkah tu roh kak hasni??hmm..smoga rohnya d cucuri rhmat.aminn..

Veni

My deepest condolences....

nannoor

kite still lg nanges bile bc entry psl ni. lg tmbah nanges tgk gmbar tu.
~sedey.
kesian hazwan. kesian kazen kita

cik serabut

sangat sedih. tambah sedih bile part ayat nie "Biarpun tak sempat berjumpa, sekurang2 nya dia tau kamu dtg. Dia tau kamu sayangkan dia. Dia tau kamu sedih". plus tgk gmbar tuh. bile bace entri kak ju ngan alang, airmata fathi meleleh.

clouds over her head

Al Fatihah. Sedih sngt baca post nih. I was not that clsoe with Hasnih, tp saye kenal die & Bear (hazwan) time diploma dulu. Terkejut sgt2 dgn berita nih. As they were a perfect couple (selalu kena usik dgn classmate budak2 banking). saye tertunggu2 gak jemputan kad perkahwinan dorang. tapi, Allah lebih syg kat Hasnih. Sampaikan salam saye kat Bear (hazwan), tlg smpaikan kpd Bear,"Allah dah janji, ape2 yg Allah tarik balik, Allah akan ganti dgn yang lebih baik. Sama ada di dunia, atau di akhirat nnt. Bersabar dan mengadu pada Allah, sesungguhnya Allah Maha Mendengar"

Regards,
Dayang Noraziah Abang Yusop
Diploma in Science Batch 2000-2002
Uitm Kota Kinabalu Sabah

Anonymous

hai..
saya, farihah..kawan arwah..


mmg satu kehilangan besar buat saya, dan my best friend Yang..
saya dan Yang yg bersungguh nk tolong die wat preparation for her wedding.
dan sepanjang dgn arwah, mmg die sangat2 baik..
kita doakan moga arwah ditempatkan di kalangan org beriman..

p/s: masih lgi x percaya die tinggalkan kita semua..

Elyn

alfatihah...

BabyIbu

Takziah..walaupun tak kenal tapi sebak rasa hati..alfatihah..semoga Allah merahmati rohnya..