CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

25 January 2008

Semoga Tabah..

Last week me and bee received a very bad news.. Kak Unie was my biras (Abg Is's wife) and she was 20weeks preggy. Due date kitorg lebih kurang same je. All the ways.. her pregnancy doesnt show anything wrong. Only after she did her 5 months monthly checkup, her gynea found that the baby doesnt have skull. She been refered to Hospital Serdang for further action. The specialist said she has to terminate the pregnancy.

Tak dapat saya bayangkan bagaimanakah perasaan Kak Unie dan Abg Is masa tu. That nite, Abg Is called bee and storied everything. I make a suggest and ask them to seek for 2nd opinion ie go to other specialist in HKL or do 4D scan. Mereka redha dgn keputusan yg diberikan..

Kami pergi melawat Kak Unie sehari selepas dia selamat menjalankan operation. Mcm tak sanggup nak pandang muka dia. Tapi saya kagum kerana dia sgt tabah. Segan juga masa mula2 masuk dan salam dia, dia pegang perut saya. Rasa nak berderai air mata, tapi bila tgk ketabahan dia, saya tahan kan juga. Kami berbual seperti biasa. Kak Unie cakap baby dah selamat dia kebumikan. Baby girl. Sempurna sifat, tapi mmg takde tempurung kepala.

Saya berkata pada Kak Unie.. kurang2 nya, dah ada seseorg menanti dia di Syurga nanti. Kita doakan sahaja kesejahteraan dirinya. InsyaAllah, ada rezeki lain untuk Kak Unie dan Abg Is.

Kepada Kak Unie dan Abg Is, kami doakan semoga tabah menghadapi segalanya.
Semua ini ada hikmah disebaliknya....

3 melayan:

farah

kesiann nyee.. camana laa agaknye ek kene berpantang tp takde baby pun kat sisi. X bley bayangkan lah. Skarang ni mak nak amik Tasneem tido malam2 dgn dia pun saya x sanggup nak bagi, apetah lagi kehilangan buat selamanya.

Fabmama

Hi Nazuha,
I blog-hopped and sampai sini. FYI, my first pregnancy was terminated too for the same reason - my baby was diagnosed anencephalic (open skull). When my pregnancy was terminated, I am ashamed to say that I was in denial for months! It was so painful for me to bear and there was one time I even blame Him (Astaghfirullah)!

The way Kak Unie handle this obstacle is unimaginable to me. She's so strong and sensible, and I just feel so small! Kirim salam to her, I hope she recovers (physically and emotionally) soon.

aju

fabmama: Sekurang2 nya you pun dah ada yg menunggu di sana nanti. I pun penah miscariage at 10weeks preggy. Mmg rasa sgt tidak adil dunia nih masa tuh. Tapi I redha ketentuanNya. Alhamdulillah I tak tunggu lama sgt for my next rezeki.

farah: kak unie sgt tabah org nya. kakju sgt kagum. Semoga ada rezeki utk dia next time.