CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

25 January 2008

Mummy@23weeks~5th Checkup~21 January 2008

I had my appointment at 23 weeks preggy with Dr Z. As usual, kene timbang dulu.. wahhh.. Mummy dah nak 2 kilo.. *saspen* tapi ada sedikit lega sbb takkan kene leter lagi dgn Dr Z. My blood and sugar oso okey. Yey!

Then Dr Z gave me the result of my blood test. Alhamdulillah everything was fine. The main concern was my Hemoglabin.. Dr Z said my rate just fine. I pun mcm blur gak apa yg Dr Z cube terangkan.. eheee.. buat muka konfiden paham.. My bee pon same buat muke pandai :p

And next, the show time! I paling suke part scanning. Dr Z nak buat detail scan arini. He scanned the uri, baby's tali pusat, kepala, badan, kaki+tangan, dan muka. I can see my baby face now.. heeee.. so chubby! Dr Z said he/she got cheek bone tinggi, mcm mummy.. hidung nampak penyek, mcm babah.. kekekke! My baby weighted 600gm now. I lupa nak check brp panjang dia. Masa scan baby tgh tido.. sleep tight hunny.. And we all semua amik kesempatan nak check betul2 gender dia (kalo tak susah sgt nak check sbb dia suka gerak2 kan kaki dia).. and its confirmed! hehehehhe..

Before leave, My bee confirmed my due date with Dr Z. Dr Z suggest amik cuti start 28 May 2008 coz my due date will be on 4 June 2008. Urggghh.. lambat nyee! And then he reminded us on the Antenatal Class this weekend. Ya... kami mmg sgt2 menunggu hari itu.. excited nih! :p

3 melayan:

kak nim

aju.. hemoglobin tu yg sel darah merah tu.. make sure the blood count to ok. mcm kak nim masa late pregnancy my hemoglobin count is 8. then after bersalin drop sampai 4. 4 tu dah anemic (kurang darah merah). so kene masuk 4 pack darah lepas tuh.. sbb nya kak nim tak boleh nak bangun langsung.. sbb rasa nak pitam.

anyway bulan 6 tu tak lama lagi dah tuh...

aju

Kak Nim: a'ah.. sib baik ajunye ok. aritu count 12.9. Dr soh jaga makan je. takut nanti kalo kurang or terlebih, will affect baby.

tak sabar nak tunggu bulan 6.. :p

farah

bulan 6 ek cuz tasneem nak kuar.. mase tu tasneem dh 6 bulan.seronoknye rasa ada ramai baby dlm family kita ek..
yg penting skang kak aju jaga makan, makan supplement yg dc bg & minum susu/calcium. insyAllah ok.