CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

18 February 2009

My 1st Born

Saya kene tag kat fesbuk actly tapi mls nak update kat sane.. so update kat sini.. sana sini situ sinunnn.. teruja sgt nak menjawab sbb masa gave birth to Adeef aritu saya tak cite pon kat blog. So harap tag ni la menjawab segalanye..

1. WAS YOUR FIRST PREGNANCY PLANNED?

tak laa.. mmg saya mengharap pon nak terus lekat. jeles tgk membe2 semua ada baby. First pregnan saya keguguran at 10weeks. Sedihh.. sgt sedih. Hope s/he rest in peace.. (tapi instict saya kuat mengatakan yg first tu girl..)

2. WHAT WAS YOUR SECOND CHOICE NAME FOR YOUR OPPOSITE GENDER NAME?

teringin nak nama Yasmeen.. nati la.. kalo Adeef dpt adik girl.. hikhik.

3. WHAT WERE YOUR REACTIONS?

Bersyukur sangat2.. tak lama lepas gugur dlm sekali period, saya pregnan balik. Alhamdulillah.. mmg tak putus2 doa saya.

4. HOW OLD WERE YOU?

27 years old

5. HOW DID YOU FIND OUT YOU WERE PREGNANT?

Memula dpt mimpi pegang baby. Pastu rasa pelik2 kat tekak. Pastu takleh nak gosok gigi.. loya gile.. period delayed. Buat test, two blue lines appeared... whoaahaaa...

6. WHO DID YOU TELL FIRST?

Of course huby..sbb dia tunggu kat depan toilet. Then call my sis, Uda. pastu saya rasa nak bagitau satu dooniiaaa....

7. DID YOU WANT TO FIND OUT THE SEX?

Yerr... sgt2 teruja. Find out the sex at 20weeks pregnan. Tu pon dia shy-shy nak tunjuk..

8. DUE DATE?

Ikut calculation 2.6.2008, tapi Adeef tak sabar2 nak kuar.. awal 2 minggu, due at 24.5.2008

9. DID YOU HAVE MORNING SICKNESS?

Yep..only at first trimester. Letihhh...tapi enjoy (??) sbb boleh ngade2 lebih skit.

10. WHAT DID YOU CRAVE?

Wahh.. mcm2. nampak mende org makan semua nak. Paling tragik teringin nak Air Kathira. sampai merajok nanges2 sbb susah nak cari.. even masa tu bulan puasa.. puas redah semua Pasar Ramadhan tp tak jumpe. last2..BIL my ofismate buatkan.. sedaaapppp!!

11. WHO/WHAT IRRITATED YOU THE MOST?

Masa tgh mabuk.. irritated dkt laki sendri.. boleh tak.. rasa mcm tak sukeeee sgt dgn dia. Asek nak marah dia je.. bau dia pon nak muntah. Padan la Adeef sebijik ikut perangai dia. Pastu bleh tak irritated dgn org kepala botak. Tgk mcm nak muntaahhh!

12. WHAT WAS YOUR FIRST CHILD'S SEX?

A boy!!

13. DID YOU WISH YOU HAD THE OPPOSITE SEX ?

Nope.. tak kesah pon. Janji sihat.

14. HOW MANY POUNDS DID YOU GAIN THROUGHOUT THE PREGNANCY?

Wah.. soklann.. tamo jawab! muahahhaa!

15. DID YOU HAVE A BABY SHOWER?

Nope..I just showered myself. Shoppingggg barang baby for every weekend.

17. DID YOU HAVE ANY COMPLICATIONS DURING YOUR PREGNANCY?

Yep.. but not too serious. Urine kotor je...lain takde. Alhamdulillah..

18. WHERE DID YOU GIVE BIRTH?

PPUM Petaling Jaya. Serious best beranak kat situ..

19. HOW MANY HOURS WERE YOU IN LABOR?

12 hours! 6.30am pecah air ketuban, then baru rasa sakit.. masa tu dah bukak 3cm. pastu tak bukak2 sampai pukul 2pm, bukak 5cm.. pastu sakit makin kerap sebab bukak satu cm per hour. Tapi tak rase ape pon sbb amik epidural. by the time open 9cm, epi pon abis.. tuhan je tau sakit dia...

20. WHO DROVE YOU TO THE HOSPITAL?

My Hubby. pegi routine check up actly.. alih2 Dr kata dah bukak 2cm.. teros warded. tido spital satu mlm before give birth esoknye..Rileks je.. Melepas nak buat adegan mcm dlm drama tu.. yg tetiba pecah ketuban pastu kelam kabut gi spital...ngerang2 atas strecther.. wahahaa... xpe.. next time bleh buat..

21. WHO WATCHED YOU GIVE BIRTH?

My gynea.. dgn nurse2 pelatih yg berpom-pom bagi saya semangat suruh pushh.. heart you girlss!!
Maafkan suami saya.. dia tak tgk saya bersalin sbb dia mabuk darah.. kang tak pasal dia pengsan satu keje nak selamatkan dia plak.

22. WAS IT NATURAL OR C-SECTION?

Natural.. as I wish.. Alhamdulillah. Tapi saya kene jahit byk sgt.. aww.. Sbb kepala Adeef besar, dan Dr buat episiotomi... Episiotomi tu torehan kecil yang dibuat antara bahagian faraj dan anus bagi memberikan ruang yang lebih besar untuk baby keluar masa kelahiran.....sakitt woo.. mesti sapa tgh baca ni tgh terkemut2 tang tu.. :p

23. DID YOU TAKE MEDICINE TO EASE THE PAIN?

Yup.. epidural. Tapi masa tgh jahit epi abiss.. dan diorg tak topup.. sakiitttttt... dan itu yg membuatkan saya mcm fobia nak beranak..

24. HOW MUCH DID YOUR CHILD WEIGH?

3.17 kilo

25. WHEN WAS YOUR CHILD ACTUALLY BORN ?

25 May 2008, 6.05pm

26. WHAT DID YOU NAME HIM/HER?

Adeef Feizal bin Danny Feizal - Adeef bermaksud yang mempunyai matlamat dan Feizal bermaksud penyelesai masaalah.

27. HOW OLD IS YOUR FIRST BORN TODAY?

8 months , 3 weeks and 4 days old

28. WOULD YOU DO IT AGAIN?

InsyaAllah. tunggu Adeef besar dan bijak sikit. Saya nak kumpul duit beli rumah dan sambung Master dulu.. tapi kalo dah rezeki awal dari itu, saya tak menolak..

1 melayan:

Elyn

aiyo bab episotomi ek name die..... itu mmg buat saye terkemut skang ni hahahahahah

seriau tau!!!!