CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

22 July 2011

Antara Umur, Kenegerian dan Taraf Pendidikan

Aku gobek-gobek friendster lama aku.. sekali aku terjumpa so-called blog aku dlm friendster tu. Dalam byk2 yang aku ngarut kat situ, aku berminat dgn satu topik ni. Maybe masa aku tulis tu tgh emo kot. Tapi bile baca balik time skrg nih rasa klakar plak..

Meh syer skit..


Antara Umur, Kenegerian dan Taraf Pendidikan

July 2nd, 2007 by daisyzuha

hmm.. agak serius dgr tajuk nye. tapi itu lah hakikat.
mereka tidak di restui kerana umur yang sebaya
mereka tidak direstui kerana si gadis org negeri sembilan
mereka tidak direstui kerana si gadis berpendidikan tinggi (lebih tinggi dari si pemuda)

cinta yang mereka bina tidak direstui oleh 3 perkara diatas. tapi apa relevennya?
apa masalah nya kalau umur sebaya? aku tgk org lain yang sebaya bahagia je sampai ke tua… alasan nya.. nati dah tua, si lelaki masih rasa seperti muda. dah si perempuan dah tak berdaya.. bengongg.. suami jenis ape mcm tu kalo dah tau isteri dah tak mampu, pegi gatal cari org lain! hmmm.. entahla..

apa masalah nya org negeri sembilan? org mengatakan berkahwin dgn perempuan negeri sembilan kelak bile bercerai nati si lelaki akan tinggal sehelai sepinggang.. harta akan di rampas.. sape soh ko bercerai? kawen mmg target nak bercerai ke? lagi pon byk sgt ke harta ko nak kene rampas..?? haii.. entahla..

apa masalah nya taraf pendidikan si gadis lebih tinggi dari si teruna? ye la.. gadis ada degree.. belajar tinggi, keje best. lelaki, spm pon dapat SAP, keje biase2 je.. nati bimbang dah jadi isteri nati, isteri akan control semua hal rumahtangga.. maklumla.. isteri lagi bijak dr suami.
ehhh… kalo dah nama nye suami.. kene la pandai bertanggung jawab. Islam pun menggalakkan mencari isteri yang bijak.. kelak boleh mendidik anak2. buat ape nak cari isteri same lembab.. sok keturunan pon lembab2… issk.. isk.. entahla..

taktau la nak kategori kan dimana org yang berpikiran mcm ni. kolot. ortodoks. ngok ngek..
** ko marah sape ni ju?

tapi semua ini ada hikmah nye. sgt tinggi dan tak ternilai hikmah nya… si gadis dipertemukan dgn jodoh yg lebih sempurna.. mereka sgt bahagia. itulah hikmahnya..

mintak-mintak xde yang terasa lebih-lebih :p

2 melayan:

mariaariffbaby.com

saya pernah hadapi delima kesemuanya tuh masa sy belum kahwin..

alhamdulilah..jodoh saya sekarang..adalah yang terbaik =)

yangyuyu

:)

suami isteri kan saling lengkap melengkapi, eh tetiba lari topik